REALISTIČKI PRIKAZ STANJA, POVREDA I OBOLJENJA


 

Nauči veštinu oblikovanja povreda

 

Poderana koža, obilna krvarenja, kosti koje vire iz tkiva, opekotine i slične povrede su prizori koji nisu svima jednostavni. Međutim, oni koji pružaju prvu pomoć na to moraju da budu spremni. Zbog toga postoji realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja – veština koja se bavi oblikovanjem veštačkih povreda i imitacijom stanja povređenih uz pomoć različitih materijala, pribora i rekvizita. Time se postiže razvijanje tolerancije na traumatične prizore kod članova ekipa prve pomoći u Crvenom krstu.

Veštini realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja u Crvenom krstu obučavaju se volonteri, a izvan Crvenog krsta ova veština, koja se često naziva i morbidnom umetnošću, ima široku primenu u pozorištu, na filmu, u muzičkim spotovima. Takođe, primenjuje se i u zabavne svrhe, najčešće za maskenbale. Ipak, najvažnija primena ove delatnosti jeste ona koja priprema ljude na kritične situacije u kojima je potrebno spasavanje života.

Pošto se većina lokalnih organizacija Crvenog krsta u Srbiji bavi realističkim prikazom, svake godine organizuje se niz selektivnih takmičenja – od opštinskog preko gradskog do državnog. Takmičenja su prava prilika da volonterske takmičarske ekipe pokažu šta znaju, ali na takmičenjima se i družimo i razmenjujemo iskustva. O tome ko je bio najbolji odlučuju iskusne sudije.
Ukoliko želiš da volontiraš u realističkom prikazu stanja, povreda i oboljenja kao šminker ili simulant pošalji nam popunjen prijavni formular za volontere i mi ćemo te uskoro pozvati.