ŠTA RADIMO 


 
 
 

Prva pomoć

LAKO SE UČI I NE ZABORAVLJA SE!
sta-radimo-1
Cilj programa prve pomoći je da vas naučimo kako se spasavaju životi. Svako može da nauči prvu pomoć. Obuke koje organizujemo za vas su jednostavne, korisne, zanimljive i dinamične.
Crveni krst želi da vas nauči kako da steknete samopouzdanje i u kritičnim situacijama zadržite pribranost i povređenoj osobi pomoć pružite brzo i bez greške.
Zašto ne biste prijavili za korisnu obuku i naučili kako da zadržite pribranost i sa samopouzdanjem pružite neophodnu pomoć u kritičnoj situaciji? Ukoliko se više zainteresujete za ovaj program, možete da postanete i volonter programa prve pomoći i da redovno učestvujete u našim akcijama.
VIŠE >

 

 


 
 
 

Realistički prikaz stanja povreda i oboljenja

NAUČI VEŠTINU OBLIKOVANJA POVREDA
Poderana koža, obilna krvarenja, kosti koje vire iz tkiva, opekotine i slične povrede su prizori koji nisu svima jednostavni.
Crveni krst želi da vas nauči kako da steknete samopouzdanje i u kritičnim situacijama zadržite pribranost i povređenoj osobi pomoć pružite brzo i bez greške.
Međutim, oni koji pružaju prvu pomoć na to moraju da budu spremni. Zbog toga postoji realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja – veština koja se bavi oblikovanjem veštačkih povreda i imitacijom stanja povređenih uz pomoć različitih materijala, pribora i rekvizita. Time se postiže razvijanje tolerancije na traumatične prizore kod članova ekipa prve pomoći u Crvenom krstu
VIŠE >

 

 

sta-radimo-1


 
 
 

Program priprema za delovanje u nesrećama

KADA JE NAJTEŽE – TU JE CRVENI KRST
sta-radimo-1
Niko ne želi da se nesreća dogodi, ali oni koji su doživeli zemljotres, poplavu, požar ili oružani sukob znaju da se događaju iznenada i da mogu biti siloviti a posledice - ozbiljne. Ipak, takve posledice se u određenoj meri mogu sprečiti ukoliko se na vreme misli o njima.
U slučaju ovakvih katastofa Crveni krst ima zadatak da pruži pomoć ugroženima. Na mesto nesreće stižemo među prvima i tu ostajemo dok se situacija ne reši.
Da bi bili spremni da u najkraćem roku reagujemo, mi se pripremamo. Ulaganje u pripremu donosi ogromnu sigurnost u stvarnom spasavanju života i imovine i omogućava brži oporavak.
VIŠE >

 

 


 
 
 

Dobrovoljno davalaštvo krvi

TEČNOST KOJA ŽIVOT ZNAČI
Svaka tri minuta nekom detetu, ženi ili čoveku u našoj zemlji, neophodna je krv. Nauka nije smislila način da se krv veštačkim putem proizvede; jedini način da se dođe do krvi je da je neko pokloni. Davaoci mogu biti zdrave osobe od 18-65 godina.
Ukoliko odlučite da donirate krv, postajete deo posebne grupe ljudi. Na našoj opštini na svakih 100 stanovnika imamo oko dva davaoca. Cilj nam je da ih bude duplo više.
Organizovanje akcija doborovoljnog davalaštva krvi i motivisanje davalaca jedan je od naših osnovnih zadataka.
Prijavite se ukoliko želite da vas redovno obaveštavamo o akcijama koje organizujemo na našoj teritoriji.
VIŠE >

 

 

sta-radimo-1


 
 
 

Program brige o starijima

KRAJNJE VREME ZA PRUŽANJE PODRŠKE
Program brige o starima za neke ljude u trećem životnom dobu dobar je način da se povežu sa drugima i ostvare socijalne veze. Naši volonteri obilaze usamljene, nesigurne i bolesne ljude starije od 65 godina, druže se sa njima, i donose im pakete pomoći kada za to nađemo sredstva. Nekima od njih, volonteri Crvenog krsta su jedini posetioci koje imaju.
Da li želiš da malo slobodnog vremena provedeš tako što ćeš nekome starijem ulepšati dan?
Ako generalno imaš dobre odnose sa bakama i dekama i umeš da slušaš tuđe priče, spretno se snalaziš u nepoznatnom okruženju i umeš da prepoznaš tuđe potrebe, ti si prava osoba za ovaj program!
VIŠE >

 

 

sta-radimo-1


 
 
 

Prikupljačke aktivosti

SKUPLJAMO DOBRE STVARI ZA DOBRE LJUDE
sta-radimo-1
Crveni krst Palilula vaše donacije u robi direktno daje onima kojima je to potrebno.
Molimo vas da nam poklonite stvari koje vam nisu potrebne tako da možemo da ih prosledimo onima kojima će biti od koristi. Sve što vam više nije potrebno – odeća, obuća, veš, čarape, posteljina i slično, nekome ko nema ništa, olakšaće rešavanje makar dela životnih problema sa kojima se svakodneno bore.
Najmanje jednom u tri meseca organizujemo prikupljačke akcije pod nazivom Skupljamo dobre stvari za dobre ljude.
Ukoliko želiš da volontiraš u akcijama Skupljamo dobre stvari za dobre ljude, radićeš na prijemu, sortiranju ili izdavanju garderobe.
VIŠE >

 

 


 
 
 

Program borbe protiv trgovine ljudima

PROBLEM BEZ GRANICA
Svake godine oko 700.000 žena, dece i muškaraca postanu nove žrtve trgovine ljudima. Smatra se da je danas 27 miliona ljudskih bića u nekoj vrsti ropskog odnosa, od toga je oko 800.000 dece.
Uz trgovinu drogom i oružjem, trogovina ljudima je treća najunosnija kriminalna industrija. Procenjuje se da se na taj način godišnje ostvari prihod od preko 700 milijardi dolara.
Svako može postati žrtva trgovine ljudima bez obzira na pol, uzrast, stepen obrazovanja i sl.
Pozovite nas ukoliko želite da naši obučeni volonetri u vašoj osnovnoj ili srednjoj školi, fakultetu ili organizaciji održe odličnu prezentaciju o ovom problemu.
VIŠE >

 

 

sta-radimo-1


 
 
 

Program za pomoć osobama koje žive bez krova nad glavom

PRAVNO NEVIDLJIVI LJUDI
sta-radimo-1
Svakome se može dogoditi da ostane bez doma, a najčešći razlozi su: raspad porodice, telesna ili mentalna bolest, gubitak posla, negativno rešen sudski spor. Ko se jednom nađe izvan sistema, teško se vraća nazad, a gubitak samopouzdanja i životne orjentacije koji prate život na ulici to gotovo onemogućavaju.
Procenjuje se da samo u Beogradu oko 5.000 ljudi živi bez krova nad glavom. Sklonište pronalaze u vagonima, šahtovima, napuštenim kućama, a hranu u kontejnerima. Šira insituticionalna podrška je mala, a kapaciteti jedinog Prihvatilišta za odrasla lica nisu ni približno dovoljni da se beskućnicima olakša izuzetno težak život.
VIŠE >

 

 


 
 
 

Obeležavanje značajnih datuma

SKRETANJE PAŽNJE JAVNOSTI
U svakom mesecu nekoliko dana obeležavaju se kao značajni svetski ili nacionalni datumi kako bi se pažnja javnosti skrenula na određene socijalne probleme koje je potrebno rešavati.
Crveni krst Palilula, samostalno ili u saradnji sa partnerima, organizuje ulične i druge javne manifestacije kako bi povećali svest građana o različitim društvenim ili zdravstvenim fenomenima– npr. Svetski dan suzbijanja siromaštva, Svetski dan beskučništva, Svetski dan zdravlja, Svetski dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba, Svetski dan borbe protiv duvanskog dima, Svetski dan prve pomoći, Svetski dan prevencije katastrofa i slično.
VIŠE >

 

 

sta-radimo-1


 
 
 

Društveno koristan rad

NOVA ŠANSA
sta-radimo-1
Ovaj program tiče se primena mera vaspitnih naloga za maloletne delikvente u obliku društveno korisnog rada.
Cilj programa je postizanje pozitivne promene u ponašanju maloletnika koji su počinili lakša krivična dela kao posledice mladalaštva i buntovništva.
Vaspitni nalozi koje omogućujemo ovim mladim ljudima tiču se njihovog anonimnog uključivanja u naše različite aktivnosti čime im se daje prilka da se, kroz volontiranje u programu koji sami odaberu, nauče nekoj novoj veštini i osete društveno korisnim, da se povežu sa vršnjacima proaktivnim i socijalno orijentisanim, te da postanu deo zajednice u kojoj žive.
VIŠE >

 

 


 
 
 

Ostale aktivnosti

 
Osim programa koje realizujemo tokom cele godine, u Crvenom krstu Palilula vrlo često organizujemo i druge aktivnosti koje imaju za cilj postizanje pozitivnih primena u životima pojedinaca, porodica i grupa u našoj zajednici koji ne mogu sami da se izbore sa teškoćama i potrebna im je pomoć.
 
Ukoliko želiš da se priključiš jednokratnim volonterskim aktivnostima koje zahtevaju tvoj jednodnevni ili dvodnevni angažman, ukoliko te interesuje da savladaš neku novu veštinu i pri tome osetiš zadovoljstvo zbog toga što si pomogao/la nekome da reši barem deo svojih životnih problema, javi nam se ili nam dostavi popunjen formular za prijavu volontera > i mi ćemo te uskoro pozvati.